Алергія. Причини появи та способи її лікування

Алергія. Причини появи та способи її лікування

Весна та літо – чудова пора року, але тільки не для алергіків. Коли все довкола цвіте, їм доводиться особливо тяжко. Сезонне загострення – алергія на пилок (сінна лихоманка, поліноз), а отже, чхання, закладеність і свербіж у носі, з носа «тече», в очах сльози та «пісок» турбує кашель.

Що можна зробити, щоб уникнути подібних неприємностей, розповідає алерголог-імунолог із тринадцятирічним стажем роботи. Як допомагає хлористий кальцій при алергії читайте тут https://ukrhistory.com.ua/zastosuvannya-xloristogo-kalciyu-dlya-likuvannya-alergiї/.

Весняна алергія та її причини

У деяких людей імунна система надто активна і реагує не тільки на небезпечні мікроорганізми, а й на такі речовини, що дуже не загрожують людині, як пилок, їжа, шерсть тварин та інші. В організмі виробляються спеціальні антитіла, щоб захистити його від «загрози», а людина починає активно чхати, кашляти, свербіти і по-іншому реагувати на навколишні речовини.

Для весняної алергії характерна реакція на пилок різних рослин. Тривати цей стан може кілька тижнів – час, коли цвіте якась конкретна рослина, і до середини осені, коли вони припиняють активно цвісти.

Цікаво! Зустрічається безліч видів алергії. Серед найнезвичайніших – на гроші (точніше, на нікель та компоненти фарби), сонце, фізичні навантаження та воду.

Як «пережити» цвітіння без алергії

Завдання можна здійснити, якщо дотримуватися ряду профілактичних заходів:

  • Переїхати на якийсь час – кардинально, але дієво. Якщо ви точно знаєте, яка рослина викликає відповідь імунної системи, то на період її цвітіння можна планувати відпустку в регіон, де інший клімат чи рослини немає;
  • Скоротити час перебування на вулиці, особливо за містом, у парках та скверах. Безпечніше гуляти і провітрювати приміщення рано-вранці або пізно ввечері, у безвітряну погоду або після дощу – кількість пилку в повітрі в цей час менша;
  • Після вулиці потрібно змінити одяг та прийняти душ. Позбутися частинок пилку, що застряг у носі, допоможуть промивання носа сольовими розчинами;
  • Щільна медична маска, окуляри, закритий одяг, головний убір полегшать перебування на вулиці;
  • Робити вологе прибирання в будинку частіше. У тому числі пилососити килими та м’які меблі, де осідає пил;
  • Зверніть увагу на вологість повітря. Оптимальне значення – від 35 до 60%. Більш сухе повітря веде до пересихання та пошкодження слизових оболонок дихальних шляхів, а більш вологе може стати причиною появи цвілі;
  • Дотримуватись спеціальної дієти – виключити з раціону кісточкові та насіння ягоди та фрукти (полуниця, малина, цитрусові, вишня, слива, ківі, кавун, виноград), сира морква, селера, горіхи, шоколад. Чи не пити березовий сік.

Цікаво! У багатьох алергіків нездорова чутливість – це набутий стан через часті контакти з будь-якою речовиною.

Алергія. Причини появи та способи її лікування

Якщо всіх цих методів виявилося недостатньо, потрібна медична допомога. Зменшити реакцію імунної системи, скоротити прояви алергії допоможуть антигістамінні препарати. Застосовувати їх варто з обережністю, а вибирати препарат, дозування та тривалість прийому краще з лікарем.

Оптимальний план дій – виявити свій алерген, щоб знати період його цвітіння та розпочати прийом ліків.

Також враховуємо потенційні небезпеки самолікування:

  • Можуть бути побічні реакцію прийом медикаментів;
  • Є протипоказання, які завжди можна врахувати самому.

Цікаво! У 1970 році вчений Джонатан Туртон позбавився полінозу, навмисно заразивши себе паразитичними хробаками. Принцип лікування – черв’яки виділяють спеціальні речовини, щоб знизити активність імунітету до своєї присутності.

Протиалергічні препарати зменшують симптоми алергії, але не усувають її причини. Позбутися алергії надовго допоможе такий метод лікування як алергенспецифічна імунотерапія (АСІТ). Він заснований на тривалому введенні в організм винного алергену в малих дозах та звикання до нього.

Після пройденого курсу хвора реакція те чи інше речовина зменшується чи повністю пропадає кілька років. Методика дієва та безпечна, а застосовувати її можна навіть дітям.

Є алергія – зверніться до алерголога. Лікар підбере оптимальний спосіб профілактики та лікування та допоможе впоратися з неприємними симптомами.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *